Як вибирати фотографа?

Незважаючи на те, що фотоапарат сьогодні можна купити недорого, та мати непогану якість знімків, все більше людей усвідомлює необхідність у зверненні до професійних фотографів.

Як не помилитися при виборі та на що звернути увагу? Кожен, хто стикався з необхідністю отримання гарних фотографій, задавав собі це питання. Не має значення, чи це фото на пам’ять, фото для модельного портфоліо чи фото для сайту знайомств.

За якими критеріями визначати професіоналізм фотографа?

Найбільш очевидний спосіб зрозуміти, хто перед вами, це — подивитися портфоліо фотографа. Через фотографії можна зрозуміти, на чому фотограф акцентує увагу, які жанри йому довподоби та на що він здатний в принципі. Визначити  якість фотографій можна навіть не маючи спеціальних знань. Адже головний критерій у цьому — подобається / не подобається.

Наступне. Подивіться, де розміщені фотографії. Це сторінка в соц мережі, безкоштовний сайт на конструкторі сайтів, галерея на фотопорталі чи власний сайт? Не можна однозначно стверджувати, що якщо роботи розміщені на безкоштовному фотохостингу, це погано. Як правило, фотографи там розміщують свої роботи як на додатковому майданчику. Погано, якщо крім такої галереї у людини нічого більше немає. Це говорить про несерйозний підхід або ж про те, що перед вами аматор. Коли в людини є власний сайт, там розміщуються не тольки свої фотографії, а й розповідається про власне бачення фотографії, відбувається спілкування із клієнтами тощо.

Далі. Важливими є особисті якості фотографа. Така людина має бути контактною та відкритою. Якщо говорити про модельну або весільну фотографію, ці якості просто обов’язкові. Робота з людьми потребує вміння працювати не тільки з технікою, а й добре знаходити спільну мову з моделями.

Важливий критерій — наявність дорогої професійної апаратури. З одного боку, і наявність апаратури сама по собі не зробить знімки професійними. Але з іншого боку, без неї багато технічних прийомів просто недоступні. Наприклад, дорогі моделі фотоапаратів дозволяють знімати в умовах низької освітленості без застосування спалаху. Це важливо на весіллях при зйомках церемонії вінчання. Адже всередині церкви не можна фотографувати зі спалахом. При постановочних зйомках, навпаки, наявність освітлювального обладнання дозволить реалізовувати цікаві схеми освітлення і досягти незвичайних результатів. Звичайно, не можна не згадати про якісну змінну оптику. Яскраві кольори, гарна глибина різкості або навпаки повне розмиття заднього плану, висока контрастність — це речі, які, здавалося б, можна зробити і в photoshop. Але так лише здається, поки ви не попрацюєте з дорогими об’єктивами. Таку картинку в photoshop не зробити. До слова, об’єктиви не застарівають, на відміну від іншої техніки, і не падають в ціні.

Наявність дорогої апаратури ще говорить про серйозне ставлення до своєї справи. Якщо людина не шкодує коштів на свою техніку, це вказує на те, що вона цим займається як своєю основною справою. Фотоапарат і об’єктиви — це інвестиції в якісний результат, який не соромно показати клієнтам. Людина з бюджетною камерою, швидше за все, просто хоче трохи підзаробити. Говорити про професіоналізм тут зарано.

Порада наостанок: поспілкуйтеся з фотографом наживо, щоб зрозуміти, чи є сенс замовляти фотосесію саме у нього. Вдалої фотозйомки!