При зйомці портрета можна обійтися і без спеціальної техніки. Основне тут — артистизм і природність

моделі. Взаєморозуміння між фотографом та моделлю, невимушена обстановка, позитивний настрій — ось головні чинники для створення гарного портрета.
Але, крім цього, є ще деякі правила.
1. Намагайтеся по можливості не фотографувати «в лоб». Зовсім не обов’язково, щоб модель дивилася в кадр. Навіть на оборот — найцікавіші фотографії часто виходять, коли людина захоплено зайнятий якоюсь справою або задумавшись дивиться в сторону. Важливо, що в такі моменти модель не напружується і, отже, виглядає природно у кадрі.
2. Під час зйомки портрета зробіть так, щоб у кадрі було якомога менше зайвих об’єктів, відволікаючих про модель (меблі, інші люди і т.д.). Приберіть все, що не відноситься до сюжету вашого знімка.
3. Можуть виявитися цікавими портрети, зняті крупним планом — коли в кадрі видно лише обличчя або частину обличчя. Це дозволяє збільшити образотворчу навантаження на кожен елемент портрета: зачіска, косметика або неголеність будуть більше виділяться.
4. Рідко добре виходять фотографії, де модель розташовується строго по центру. Фотографія вийде більш природною, якщо розташувати людину трохи праворуч або ліворуч (але не залишайте занадто багато порожнього місця по сторонах).
5. У випадку, якщо вам потрібно зняти людини в повний зріст на фоні моря або мальовничих гір, пам’ятайте, не варто намагатися вбити двох зайців: вдало не вийдуть одночасно і пейзаж і людина. Робіть знімок так, щоб людина була центром композиції, а гори і море створювали якісний фон. Цілком краєвид можна сфотографувати окремо.
6. Уникайте стійку струнко: дайте можливість людині розслабитися і прийняти зручну позу. Також не зайвим буде подивитися пози для фотографій людей.
7. У продовження другого пункту. Перш ніж зробити знімок, подивіться, щоб в кадр не потрапило нічого, що псує фотографію: лінії високовольтних передач, дроти, дорожні знаки, огорожі, сміття та інший непотріб. Ззаду моделі нічого не повинно стирчати: ліхтарний стовп, дерево, гілка і т.п.
8. Кожен знімок зобов’язаний бути збалансований по композиції: пейзажу, неба, моря не повинно бути занадто багато, за винятком, якщо це тільки не є частиною художнього плану. Ідеально дотримуватися основне правило композиції (правило Золотого перетину): знімок повинен бути розділений по горизонталі і вертикалі на три частини, а ключові елементи сюжету (очі, голова, рот) розташовуватися на перетині цих трьох частин.
9. Перш як зробити знімок, зверніть увагу на одяг моделі. Вона повинна сидіти нормально, бути чистою, не мати плям і т.п. Щоб приховати такі дефекти, кадр можна перекомпонувати.
10. При портретній фотозйомці дуже важлива стежити за глибиною різкості. Повністю різким в кадрі має бути лише портрет моделі, і то не завжди. Розмитий задній план завжди дуже виграшний при портретах і фотосесіях. Коли ви фокусуєтеся, звертайте увагу на те, щоб очі були обов’язково у фокусі.